| | | | | | Zaterdag 14 april a.s. is het zover… Oktober vorig jaar kreeg ik bezoek van Hella van der Wijst van het EO programma ‘Ik mis je’. Zij interviewde mij bij de vijver op Theo’s lievelingsplekje, de steiger. De uitzenddatum is zaterdag 14 april a.s. om 18.40 uur op NPO 2. Eerlijk gezegd vind ik het best spannend, zelfs een beetje eng. Maar het meest ben ik blij én verrast dat ze het juist op déze datum hebben gepland. 15 april is namelijk Theo’s geboortedag, zijn 65e. Is dit toeval? Hoe ik daar over denk, heb ik verwoord in een blog, geschreven voor de EO. Zaterdag a.s. te lezen op de site van ‘Ik mis je’-tv. https://ikmisje.eo.nl/ | | Proeverij op het Plein Zondag 22 april ga ik Schaijk onveilig maken met mijn lekkernijen. Op het PLEIN voor de Phoenix, het dorpshuis, bereidt een kok die dag heerlijke hapjes met ingrediënten van producenten uit de regio. Ik mag daar als oud-inwoner van Schaijk ook aan deelnemen. Ik ben benieuwd wat hij jullie gaat presenteren met o.a. mijn chutney van Kerrie-Ui-Ananas. Komen jullie ook proeven? Het ‘Moeslands Braderie Festival’ duurt van 11.00 tot 18.00 uur. | | | Andere Markten Buiten Schaijk om, sta ik met mijn gevulde kraam, nog op enkele andere locaties. - 20 mei, Aspergemarkt te Grubbenvorst (11.00 - 17.00) - 3 juni, ‘Goei Leven Festival’ bij Boertel de Lampertse Hei te Wanroy (10.00 - 17.00) Hier kunnen jullie, buiten de kraampjes om, ook genieten van diverse koren; van pop tot smartlappen. - 22 augustus, Landelijke Jammarkt te Neede, een beleving! (10.00 - 17.00) - 26 augustus, Agrifestijn 2018. De Pannenweg is dit jaar het centrum van allerlei (agrarische) activiteiten. Hiervoor zijn van alle deelnemende bedrijven demo-filmpjes gemaakt. Zo ook van De Bourgondische Hoeve: https://youtu.be/UJrGbFhoQ5w | | Nostalgisch Bericht nummer één: '20 jaar De Bourgondische Hoeve' Maandag 28 mei is het 20 jaar geleden dat Theo en ik de voordeur van ons restaurant De Bourgondische Hoeve voor jullie openzetten. Het plan toen om terug te gaan naar de basis van ons voedsel is aardig gelukt. Vele uren werkten we in de moestuin, kas, kruidentuin en boomgaard. En dan was er nog het vee: varkens, kippen, lammetjes en ganzen. En al die jaren hebben wij jullie laten genieten van het concept ‘Eten wat de pot schaft’. Het is natuurlijk wel dubbel, zo’n mijlpaal bereiken zonder Theo. Maar dit speciale moment wil ik niet zomaar voorbij laten gaan. Zondag 27 mei wil ik hier aandacht aan besteden. Hoe en wat? Ik ga dit nog verder uitwerken. Voordat het zover is laat ik dat jullie in een extra nieuwsbrief nog weten! Het wordt niets groots, maar gewoon een gezellige dag, hier bij mij op de Hoeve. | | Nostalgisch Bericht nummer twee: '45 jaar in het vak!' Dit jaar zouden we het nodige te vieren hebben, ware het niet… Drie gebeurtenissen waarvan er twee al vernoemd zijn: Theo 65 jaar en De Bourgondische Hoeve 20 jaar. Theo zou dit jaar ook 45 jaar in het vak zitten. In 1973 legde hij met verve zijn examen af op Horecavakschool ‘Zomerhof’ te Rotterdam. Hij was toen de best geslaagde kok. Oude krantenknipsels, geërfd van mijn schoonmoeder, vertellen het verhaal van die dag. | | | Ik neem jullie mee naar… “Welkom mensen, welkom in Dordrecht. Hoe was de boottocht? Via welke rivier bent u komen varen, de Noord, de Merwede of via de Oude Maas? Wij staan hier op Groothoofd, een unieke plek waar drie rivieren bij elkaar komen.” Dit zou zo maar het begin kunnen zijn van jullie tocht door Dordrecht samen met Gilde-Gids Alfred. Zo startte mijn blog van afgelopen zondag. Intussen ben ik ijverig met het schrijven van een historische roman dat zich afspeelt in Dordrecht. Hopelijk kan Alfred jullie, wellicht eind dit jaar, aan de hand van mijn boek, een mooie rondleiding geven. Wil je de hele blog lezen? Klik dan op deze link (hier kan je ook mijn andere wekelijkse blogs lezen): http://www.debourgondischehoeve.nl/blog/08-04-2018-ik-neem-jullie-mee/ Bron foto: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht. | | Mijn laatste brouwsels Als laatste wil ik jullie op de hoogte brengen van wat ik recentelijk nog heb ingemaakt. Dat zijn diverse mosterds zoals: Druif-Kervel-Mosterd en Mirabel-Honing-Mosterd. Heel veel potten hiervan heb ik al afgeleverd bij vakantiepark Meeusen in Plasmolen vanwege hun 50 jarig bestaan. Uiteraard verkoop ik ze ook in mijn winkeltje Het Weckparadijs. De winkelvoorraad is intussen aangevuld met diverse jams: Framboos, Aardbei, Aardbei-Munt, Rabarber-Zoete Appel-Kaneel. En wat dacht je van mijn soep, gemaakt van de eerste witte en groene asperges… | | | | Terrasweer! Buiten is het voorjaar echt losgebarsten, fruitbomen zoals pruim en peer beginnen nu voorzichtig te bloeien terwijl de mirabel zijn bloesem net kwijt is. Het gras is gemaaid en het grint weer ‘gegrieseld’ (zoals we dat in Schaijk zeggen). Als dit weer zo doorzet gaat binnenkort, elke donderdag en vrijdag, met de Koffie- & Theeschenkerij, het terras weer open waar ik de kleine kaart serveer. Op andere dagen ben ik ook open maar alleen op reservering. Zoals voor lunch, high tea, diner en hapjesbuffet. De informatie hierover vinden jullie op mijn website: www.debourgondischehoeve.nl De actuele, dagelijkse info kunnen jullie vinden op mijn volgende facebookpagina's: 'De Bourgondische Hoeve' - 'Anneliese Vonk' - 'Marjanneke, een stoer wijf' - 'Boek 'Was er maar een recept voor rouwen'. | Tot ziens Ik wens jullie een fijn weekend, geniet van het komende voorjaar. Hopelijk zien we elkaar een dezer dagen of weken op de Hoeve of op een van de genoemde markten. En misschien wel op 27 mei... Lieve groet, Anneliese vonk-van der Zanden | | |